Védőoltások

Macska védőoltás

A macska védőoltás beadása szinte 6 hetes korban elkezdhető.Mindenkinél más, de az a leghatékonyabb, ha 6-8 hetes kortól minden oltást szépen sorban megkapnak.A kutyáktól eltérően a macskák kombinált védőoltást kapnak és ezt ismétlik meg a teljes védettség érdekében.

Minden macska részére:

6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlése.Bár macskáknak nem kötelező, mégis az utóbbi években a hazánkban is egyre gyakoribbá váló, veszett macskák okozta emberi sérülések miatt nagyon fontos, hogy kijáró macskánkat az emberre is veszélyes, halálos betegségtől megvédjük.

Kijáró macskák részére:

 • 6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

 • 8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlésével egy időben az első veszettség oltás

 • 10-12 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni első oltás,

 • 12-14 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni oltás ismétlése.

A házból kijáró, vidéken "nyaraló" cicákat érdemes veszettség ellen is beoltani!

Szükség esetén:

 • 16 hetes kortól fertőző hashártyagyulladás, és bőrgombásság elleni védőoltások. A macska az utolsó beadott oltás után 10-14 nappal már teljes védettséget élvez. A védettség fenntartásához az oltások évenkénti ismétlése szükséges.

 • A macskák fertőző betegségeit okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek (a fertőzött állatok váladékaikkal, testnedveikkel ürítik a kórokozókat, karmolással, harapással könnyen egymás bőrébe juttatják azokat), ezért az ilyen típusú betegségek esetében a megelőzésre kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Ez azért is fontos, mert számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor kedvencünk már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel.

Vadászgörény védőoltás

Vadászgörény védőoltás esetén sem hanyagolható el a külső- és belső paraziták elleni védekezés, fokozottan ügyeljünk ennek rendszerességére. A vadászgörény maximális védelme érdekében 3 db szopornyica elleni és egy veszettség elleni oltást kell, hogy kapjon, valamint ezeket még a későbbiekben megismételni. A szopornyica elleni oltás beadása akkor is javasolt, ha görényedet nem viszed ki sétálni, mivel ez a betegség a cipőtalppal is hazavihető!

Vadászgörény védőoltás

6 hetes korban szopornyica elleni védőoltás

8 hetes korban szopornyica elleni védőoltás
10 hetes korban szopornyica elleni védőoltás
12 hetes korban veszettség elleni védőoltás
10 hónapos korban minkét oltás ismétlése 2 hetes szünettel

Évenkénti kombinált újraoltás.

Védőoltások

védőoltás az állatokat a fertőző betegségek ellen óvja. Nem utolsó sorban egészségük érdekében kell ezt rendszeresen elvégeznünk. Az újszülött állatok immunrendszere még nincs felkészülve a környezetben lévő kórokozók elleni védekezésre így a különféle fertőzések ellen védelemre van szükségük. Fontos tudni, hogy csak egészséges állat kaphat oltást, hiszen az állat immunrendszerét gyengíti az aktív vagy elhalt vírus beadása. 

Kombinált védőoltás

A kombinált védőoltás számos komoly betegség ellen ad védettséget az kedvencünknek, úgy hogy csak egy oltásnak tesszük ki. Így megkíméljük mind az állatot, mind az állattartót, az időigényesebb többszöri tortúrától. A fent említett kombinált védőoltás beadott változata tartalmazza a kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis elleni hatóanyagait.

Védőoltások

A védőoltások hatékonyságát és fontosságát nem kérdőjelezi meg senki. A vakcina, vagy oltóanyag egy adott betegség legyengített kórokozóját tartalmazza. Beadásával a szervezetben immunitás alakul ki az adott kórokozóval szemben. Az immunitás a szervezet összetett védekező reakciója a fertőző betegségek kivédésére. Az oltásokkal a szervezet saját védekező rendszerét készítjük fel arra, hogy egy későbbi, valódi fertőzésnél minél gyorsabban leküzdhesse az adott betegséget. 
A szervezet már egyszer találkozott egy kórokozóval, a következő találkozáskor emlékeznek rá, és gyorsan, nagy mennyiségű ellenanyagot termelnek, így a védekező rendszer sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes elpusztítani azt. Sajnos ez a memória rendszerint nem tart az állat élete végéig, így bizonyos időszakonként ismétlő oltásokkal emlékeztetni szükséges az immunrendszert. 
Az immunitás nem tekinthető tökéletes rendszernek. Ha például különösen nagy mennyiségű, vagy magas megbetegítő képességű kórokozó kerül a szervezetbe, illetve, ha az állat súlyos stresszhelyzetbe kerül, esetleg egyéb betegségek vagy gyógyszerek gyengítik le az immunrendszerét, esetenként az oltásokkal kialakított védelem nem képes a fertőzés leküzdésére, ilyenkor megjelenhetnek a betegség tünetei. A védőoltásoknak 3 fontos csoportja van a kutya védőoltás, a macska védőoltás, a vadászgörény védőoltás és a nyúl védőoltás.

Kutya védőoltás

A kutya védőoltás javasolt és hatékony menete a következő: Az első oltás az alap immunizálásra szolgál, 1-2 hónapos kórban megkapja az eb a Parvó vírus ellenl védőoltást, mely a bélgyulladás ellen védi.Ez azért fontos, mert annál veszélyesebb a vírus minél fiatalabb a kutya, ha nincs oltva akár két nap alatt is elpusztulhat az állat.

Kutya védőoltás

7-8 hetes korban: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás. 

9-10 hetes korban: kutya kombinált oltás. (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis). 
11-12 hetes korban: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás. 
13-14 hetes korban: kutya kombinált oltás. (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis). 
15-16 hetes korban: veszettség elleni oltás. KÖTELEZŐ!
4-5 hónapos korban: ajánlott a Lyme-kór elleni oltás (4 hetes ismétléssel)
6 hónapon belül: veszettség elleni oltás ismétlése. KÖTELEZŐ!
12 hónapos korban: Fertőző betegségek/kombinált

Évente egy alkalommal ismétlő oltások!Az első veszettség elleni védőoltást 6 hónapon belül ismételni kell! A 2. veszettség oltástól számított 1 év múlva kombinált veszettség elleni oltás javasolt, amit évente kell ismételni. Mivel az országban nagy a kullancsveszély, a sokat kiránduló kutyákat érdemes Lyme kór ellen is beoltatni.

Belső élősködök elleni kezelések:

 • 2-12 hetes korig a kölyköket kéthetente,
 • majd háromhavonta ajánlott széles hatásspektrumú féregtelenítő készítménnyel kezelni.

Külső élősködök elleni kezelések:

 • A jó minőségű bolha- és kullancsnyakörvek kb. 6-7 hónapig nyújtanak védelmet. (Kiltix, Scalibor)
 • Az un. "spot on" készítmények általában bolhásság ellen 3 hónapig nyújtanak védelmet, de a kullancsokat csak 3-4 hétig tartják távol. (Frontline, Advantix, Prac-tic, stb.)
 • Az utóbbi évek éghajlatváltozásának hatására hazánkban is egyre gyakoribb a Dirofilaria repens nevezetű fonalféreg, mely ízeltlábú vektorok (főként szúnyogok) közvetítésével terjed, akár emberekben is megtelepszik. A féreg lárvák a véráramban sodródva jutnak el az egyes szervekbe, gyakran akadnak meg sok kapillárissal átszőtt területeken, főként a bőrben és a szemben. Az emberi fertőzések gyakorisága háziállataink védelmével csökkenthető. (Advocate, Stronghold)

www.veterinarmoldava.sk

TOPlist