Ultrahang vizsgálat

Dental Woodpecker UDS-J - Ultrahangos fogkőeltávolító
Dental Woodpecker UDS-J - Ultrahangos fogkőeltávolító

Ultrahang

Ultrahang segítségével az állatorvos számára az állat belső szerveinek alakja, nagysága és szerkezete válik láthatóvá. Így nagy biztonsággal megállapíthatók az egyes szervi eltérések .
Némely betegség jellemző szerkezeti változásokat okozhat az állat belső szerveiben, sőt bizonyos esetekben kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet.

Ultrahangos fogkőeltávolítás 

Az ultrahangos fogkőeltávolítás általában nem fájdalmas az állat számára, viszont annál inkább egy viszonylag kellemetlen beavatkozás .

Sajnos a fogkövesség nem csupán esztétikai probléma.

fogkő a fog általunk nem látott részén elszínezi a fogat, sőt a fogíny alatt is létrejöhet. és fogínygyulladás kialakulásához vezethet. A fogínygyulladás állatoknál is igen fájdalmas, ami súlyos esetben a táplálékfelvétel megtagadásához vezethet. Háziállatunk rossz leheletéért is felelős lehet. A fogakon baktériumokból álló lágy bevonat - plakk - jön létre. Később a plakkba a nyálból ásványi anyagok is lerakódhatnak, ami a fog elszíneződéséhez, később pedig mészkő-szerű lerakódáshoz vezethet. A fogíny alatt lévő fogkő mechanikusan irritálja a fogínyt, és megfelelő környezetet jelent a baktériumok szaporodásához. Az elszaporodott baktériumok gyulladást hoznak létre, és a belőlük felszabaduló toxinok károsítják a szöveteket. A baktériumtoxinok szövetkárosító hatása helyileg érvényesül, ami a fog meglazulásához vezethet. A toxinok a véráram útján az állat távolabbi szervét a májat is érinthetik. 

Allatorvosi beavatkozás 

A már kialakult fogkövet csak az állatorvos tudja eltávolítani. Ez történhet hagyományos módon vagy ultrahangos készülékkel is. Az állatok számára ez általában nem egy  kellemees kezelés, és ezért a legtöbb esetben el is kell altatni őket ehhez a beavatkozásokhoz. A fogkövesség elsősorban idősebb kutyák és macskák betegsége, akik altatás a akár nagyobb kockázattal is járhat.

A fogkő kialakulásában nagy szerepe van az állatok egyedi hajlamának.  és a táplálék összetételének is. Elsősorban kistestű állatoknál fordul elő egyre gyakrabban, hogy akár már 2-3 éves korukban megjelenik a fogkő a fogaikon. Főleg kutyáknál. Az ő esetükban nagy jelentősége van a megelőzésnek.

Ne feledkezzünk meg a fogkövesség megelőzéséről sem. Sokat segít , ha az állatok rendszeresen száraz tápot, csontot, kutya-macska rágókát rágnak.


www.veterinarmoldava.sk

TOPlist